Beheer van Apple apparatuur – fluitje van een cent.

In mijn eerdere loopbaan – bijbaantjes bij een computer shop en nevenfuncties in IT onderdelen bij mijn professionelere carrière stappen – had ik al snel geleerd over de manieren waarop Windows computers centraal gemanaged konden worden. Een domein en Active Directory waren standaard. Microsoft zelf verzorgt ook al sinds jaar en dag enorme ladingen met opleidingen en certificaten voor het beheer daarvan. Maar mijn hart ligt bij Apple, en daar wist ik nog niet zo veel van….

Ongeveer een jaar geleden ben ik samen met mijn collega Michel gestart met de implementatie van JAMF. Wij hadden toen ongeveer 40 Mac computers onder onze hoeden, maar eigenlijk geen idee wat er mee gebeurde, op welke versie ze draaide en of ze wel veilig waren. Hiervoor zochten wij een oplossing, welke we vonden door de hulp van ICTeam.

JAMF is een pakket dat al langer bestaat, en geeft je de mogelijkheid om via door Apple ingebouwde systemen controle te krijgen over je zakelijke machines. Wij waren ineens in staat om software toe te staan of te verbieden, te pushen of verwijderen. We konden security settings zoals FileVault ineens centraal managen en elke machine voorzien van een uniek administrator account. We hebben zelfs een zoekgeraakte computer kunnen vergrendelen en wissen. Maar een van de mooiste opties vergrootte voor onze gebruikers de bruikbaarheid enorm – een SSP.

De SSP (Self-Service portal), is een soort eigen ‘App Store’, waarin je allerlei stukken software beschikbaar kan stellen. Denk aan applicaties (Adobe Creative Cloud of Microsoft Word), maar ook printer instellingen of nieuwe macOS versies. Gebruikers kunnen met letterlijk één druk op de knop, veilige en goedgekeurde software installeren zonder er over na te hoeven denken. Een afbeelding van onze huidige SSP vind je hieronder.

Ik kan iedereen met meer dan enkele Macs aanraden je eens te verdiepen in een dergelijk pakket. Wij gebruikten JAMF, maar er zijn vergelijkbare producten welke hetzelfde beloven.

Geef een reactie